Att må bra

 
Vi bombaderas dagligen med goda råd och uppmaningar som ska hjälpa oss att må bättre - men hur gör man egentligen för att älska sig själv, sluta oroa sig och tänka positivt?
Oavsett om detdär feel good tipsen som kommer från sina vänner, tidningar, blogginlägg som är välmenande så är det lätt att känna sig överväldigad. Ibland kan det goda råden få motsatt effekt eftersom det sällan avslöjar hur man gör för att lyckas. Utan den informationen kan det riskera till ett mer sämre mående och mer dåligt samvete.
Eftersom man vet att man "borde" tro på sig själv, vara optimistisk - men ändå inte lyckas.

Så här kommer 4 bra saker som kan hjälpa DIG att må bra!
 
1.   ÄLSKA DIG SJÄLV

3 tips att öka kärleken till sig själv:
  • Vänd på den gyllende regeln så blir det såhär: Behandla dig själv som du skulle behandla en god vän.
    Sätt någon annan i din situation och ge dig själv samma uppmuntran,stöd och omtanke som du skulle ha gett den andra personen
  • Se att de är inte bara du som har brister och gör misstag ibland, det är något du du delar med alla människor, utan att det är något du delar med alla människor, något att mötas kring istället för att skämmas för!
  • Lyssna på dina tankar, se till att det är lika vänliga när det handlar om dig själv som om någon annan, och se brister och misstag som en väg till medmänsklighet
 
2. TA INTE ÅT DIG
 
T.ex när du får kritik från chefen är det inte du som bedöms utan en specifik punkt i din arbetsinsats - och den kan du ju påverka och förbättra tack vare den kritiken.
När någon säger till dig saker som du kanske mindre gillar, försök att inte ta åt dig och tänk "det här hör inte hemma hos mig" och sedan/eller skaka av dig det hon/han sa.
 
3. INTE HUR MAN HAR DET, UTAN HUR MAN TAR DET
 
Utmaningar vi inte kan komma ifrån skapar ofta något som psykologerna kallar posttraumatisk mognad - vi växer som människor. Många upplever också att kriser ger perspektiv på livet och insikt på vad som verkligen är viktigt.
Ett sätt att hitta mening och ta sig igenom jobbiga situationer är att skriva om det  som skett. Att bara låta tankarna flöda fritt på pappret är läkande i sig men du kan också skriva mer specifikt saker som du är stolt över att ha klarat av under den svåra perioden, hur det har fått dig att växa som person och hur det har stärkt dina relationer med andra människor.
Det hjälper dig att genomgå den smärtsamma krisen och samtidigt känna att du gör framsteg och blir starkare av den.
 
4. TRO PÅ DIG SJÄLV

Det är viktigt att tro på sig själv, påminna sig själv saker man är bra på, att klappa sig på axeln när man gjort något bra. Det är många som glömmer bort det och hakar upp sig istället på saker det inte är nöjda med hos sig själva. Det är svårt att känna att man är bra när man aldrig påminner sig om det, men genom att ta vara på sina goda sidor stärker man självbilden.
 
Ett effektivt sätt är att varje kväll eller morgon skriva ner 3-5 saker du gjort bra under dagen, det kan kännas ovant till en början, men det är en bra träning i att se sina goda egenskaper som faktiskt finns där vare sig du ser det eller inte.
Studier visar att personer som känner till och använder sina styrkor inte bara mår bättre utan också har lättare för att samarbeta och hantera motgångar.

Så tro på dig själv och se dina styrkor!



Kommentarer
Postat av: elin stridh

haha jo men det är precis falska ursäkter jag vill komma fram till haha svårt att skriva och verkligen få fram de man menar :D

2014-02-21 @ 14:09:14
URL: http://elincecilia.com/
Postat av: freja

sjukt bra skrivit och sant!

sv: ja det gjorde vi men polisen kom inte förrän flera timmar efter de sa de skulle komma så då var vi ju i malmö. men hans syster har gjort anmälan. Dock vet vi ju inte vilka de var...

2014-02-21 @ 16:29:06
URL: http://frejamarley.blogg.se
Postat av: Alva

Bra inlägg :)

2014-02-23 @ 14:40:56
URL: http://alvastolt.blogg.se
Postat av: omotiveradd.blogg.se

såååå otroligt bra skrivet;))

2014-03-01 @ 00:58:31
URL: http://omotiveradd.blogg.se

Lämna en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
© Copyright på denna blogg! Fråga om ni vill låna nåt!