Att hantera rädsla

JAG HOPPAS ATT NI TAR TID FÖR ER ATT LÄSA DETTA INLÄGG SOM HANDLAR OM ATT HANTERA RÄDSLA!

Rädsla är subjektivt. Det är så subjektivt att det inte ens är roligt. Och ändå går vi alla genom livet med rädsla för vad som kan hända i framtiden, rädd för det okända. Guess what, framtiden kommer alltid vara okänd.

Det är bara en föreställning

Rädsla är en gammal försvarsmekanism som vi fortfarande har kvar. Seth Godin kallar det för ”the lizard brain” (reptilhjärnan). För länge sedan då vi, enligt forskare, levde i grottor skulle man kunna kalla rädsla för sunt förnut. Rädsla var en naturlig del av att överleva. Att vara rädd för stora farliga djur ökade vår chans för överlevnad.

Problemet är att vi likställer de ”faror” som finns idag med de som förut kunde inneburit döden. De flesta farorna idag är med andra ord inte alls faror men uppfattning är en annan. Ett bra exempel på detta är att tala inför publik. Många människor är extremt rädda för att tala inför publik. Innebär detta att agerandet är förenat med döden? Inte alls.

På sin höjd skämmer vi ut oss inför ett litet antal människor och sen är det inte mer med det. Detta hör också ihop med vår rädsla för att bli socialt utstött vilket för tusentals år sedan skulle kunna innebära döden. Situationen har förändrats men instinkterna är kvar, på gott och ont.

Varför är det då så att vissa människor är mer rädda än andra i vissa situationer? Kan det vara så att de som känner rädsla för en situation helt enkelt (ofta miss-)uppfattar situationen som farligare än vad den oberörde personen gör?

Acceptera att du alltid kommer att vara rädd

Ja, du kommer att vara skiträdd emellanåt, och om du verkligen satsar stort, mestadels av gångerna.

Du vill ofta uppnå ett mål, vilket innebär att du tvingas sätta dig i situationer du inte är van vid. Detta ger upphov till rädsla. I många fall behöver du inte uppnå målet men vill det ändå och då är det viktigt att vara bestämd. Det är enklare att fly än illa fäkta och så länge du har mat på bordet så är det inte värt besväret att vara rädd.

Om du accepterar det faktum att du kommer att vara rädd så lär du snart märka att de farliga sakerna egentligen inte är så farliga som man tidigare trott. Det finns dock ett till problem. Även om man medvetet försöker utsätta sig för saker man är rädd för så kan det ibland vara svårt att ta det steget i början. Detta är något som kan kallas ”rädsla för rädsla" (rationalisering).

Rädsla för rädsla, rationalisering

Rationalisering är mentalt anledningar till varför eller varför vi inte gör saker. Exempelvis kan vi säga att vi ”låter” någon annan ta ett beslut för att ”han/hon är bättre på det” då det egentligen handlar om att vi själva är rädda för konsekvenserna. Hur relaterar då detta till rädsla av rädsla?
Ofta tror vi att vi vet vilka saker som är farliga och inte. Vi har aldrig upplevt dem men de ”måste vara farliga därför att..[rationalisering]”.

Ta bungyjump som exempel, är det farligt eller roligt? Det beror på vem man frågar. Hur kan någon som aldrig hopat bungyjump veta om det är farligt eller inte? De kan de inte. Men hjärnan kommer alltid att komma på en anledning till att inte behöva utsätta sig för sådant man tror är farligt. Hjärnan är med andra ord rädd för att överhuvudtaget ens komma nära en ”farlig” situation.

Man kommer därför att rationalisera bort en situation innan man ens fått en möjlighet att komma så nära den att man är rädd. Hjärnan är rädd för att vara rädd. Tänk på hur detta relaterar till vardagslivet. Finns det situationer då du funderar på att göra något (som ofta skulle vara till en fördel) men snabbt släpper situationen för att det ”ändå inte går” eller ”så kan man ju inte göra”?
Det mesta som hjärnan försöker rationalisera bort går att genomföra.

Åtgärder och lösningar

Det finns ingen enskild lösning för att göra saker man är rädd för. Dock är saker sällan så farliga som din hjärna (eller media, din bästa kompis eller din chef) vill få dig att tro. Inse att stora beslut i livet och inom företagande kommer att kännas obekväma till en början men att man alltid får ut mer av det i slutändan än att inte göra något alls. Inse att du troligtvis skjuter på något viktigt som du egentligen borde göra och istället läser detta. 
Och om du läser detta på din fritid efter att du tagit de beslut som behövts idag så vill jag ge dig en applåd. Men ha gärna i åtanke varför du gör eller inte gör saker. Prioritera.

De värsta minnena är nästan alltid de som fastnar

Försök att inte bli förblindad av alla små misstag du gör i livet. Ofta kommer man ihåg de små misstagen som egentligen inte spelar någon stor roll. Försök zooma ut och se en störa bild av ditt agerande. Du kanske inser att få saker verkligen spelar någon större roll.

Utsätt dig själv

Gör det en vana att utsätta dig för saker som du vet kan gagna dig och ändra, även då det tar emot. Försök att tänka på varför du gör vissa saker så kommer du snart att se hjärnans sätt att rationalisera. När du märker dessa mönster följ igenom med situationen ändå. Ju mer du tränar detta desto oftare kommer du märka mönsterna och således kunna ta dig ur dem. Du kommer också att börja se massor med spännande saker i vardagen som du förut ignorerat för det som förut var en vägspärr är nu en utmaning.

Valet

Efter att du nu läst klart detta inlägg har du två val. Antingen fortsätter du med livet som vanligt eller så börjar du medvetet träna på att agera trots rädsla. Vad du än väljer så är det helt okej, se bara till så att ditt val är av samma karaktär som det du vill uppnå. Kommer du att fortsätta rationalisera och fortsätta undvika situationer som väcker rädsla eller är du helt enkelt nöjd med din situation (detta kan också vara en rationalisering)?
Eller kanske vill du hoppa ut från ett flygplan idag? Valet är ditt.


Kommentarer
Postat av: L I N N (www.linnslifeee.blogg.se)

sv: Okej :)



sv: Har bloglovin, säg när du följt mig så följer jag dig! (:

2012-03-14 @ 18:19:50
URL: http://linnslifeee.blogg.se/
Postat av: Semlan-Foto

sv; Tack snälla du dsm ::D

2012-03-14 @ 18:43:43
URL: http://semlanofc.blogg.se/
Postat av: Louise (Foto & Vardag)

Fin blogg :)



Kram / Louise

2012-03-14 @ 19:15:02
URL: http://elsalouise.blogg.se/
Postat av: Anonym

Var gärna med i dagens blogg sötis!:)

http://bruudar.blogg.se/2012/march/dagens-blogg.html#comment

2012-03-14 @ 20:07:12
URL: http://bruudar.blogg.se/
Postat av: EMMAS!- alltid tävlingar

har länkat dig nu :) kram

2012-03-14 @ 20:53:57
URL: http://eemma.se
Postat av: Emma Lannebrink

sv: har lagt till dig med :)

2012-03-14 @ 21:16:13
URL: http://adhdochfoto.blogg.se/
Postat av: MoaSved

SV. jo, de är bra med mig. Gjort idag då? :'D

2012-03-14 @ 21:19:06
URL: http://moasved.blogg.se/
Postat av: ebba

sv: tack så mycket sötnos :D

2012-03-14 @ 21:25:57
URL: http://ebbawendela.webblogg.se/
Postat av: Anonym

blogving byte?

kolla min blogg http://mosansliv.blogg.se/

2012-03-14 @ 21:34:26
Postat av: ellensjo

Hej! Allt bra idag? :)

Kram

2012-03-14 @ 21:37:24
URL: http://ellensjo.blogg.se/
Postat av: Carro - http://four.blogg.se/

sv: okej

Önskar dig en fin kväll! ^^

2012-03-14 @ 22:48:13
URL: http://four.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hej din sockertopp! :)

Nu har jag en tävling där du kan vinna tandbleknings kräm ifrån Brilliantsmile :)

Sjuktkul om du anmäler dig !:) Ha de toppen!

http://saandriiiee.blogg.se/2012/march/vinn-tandblekning-ifran-brilliansmilese.html#comment



Sen har du ju Dagens blogg också !

http://saandriiiee.blogg.se/2012/march/dagens-blogg-8.html#comment



Förlåt om du inte gillar såna här kommentarer!

2012-03-14 @ 22:49:38
Postat av: Anonym

73 din tur

2012-03-15 @ 06:18:24
URL: http://mosansliv.blogg.se/

Lämna en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
© Copyright på denna blogg! Fråga om ni vill låna nåt!