Gå upp i vikt - tips!

Gå upp i vikt

Undervikt kan för vissa människor vara minst lika stora problem som för människor som har övervikt. Många människor har kanske svårt att förstå att smala människor inte automatsikt alltid är så stolta över sina kroppar. Väldigt smala människor kanske upplever kommentarer som: ”oj vad smal du är” lika sårande som kommentarer som: ”oj vad tjock du är” till större personer.

Det finns många olika anledningar till varför man är smal. Många personer föds smal och har alltid varit smal. Det betyder dock inte att alla dessa personer alltid kommer vara det. Många av dessa går automatiskt upp i vikt efter några år och andra börjar träna och ökar på så sätt både sin aptit och sin muskelmassa. Att enbart bestämma sig för att äta mer brukar sällan fungera i längden eftersom gamla matvanor sitter djupt rotade. Att födas smal är givetvis inte den enda anledningen. Några av anledningar till att många är väldigt smala kan vara att dessa personer äter för lite eller för fettfattig kost och har en hög fysisk arbetsnivå eller sjukdom.

Hur går man upp i vikt?

Naturligt smala personer som upplever problem med sin låga vikt har ofta större problem med det mentala än det fysiska. Äter de bra och får regelbunden motion bör de inte oroa sig om de väger några kilon mindre än under normalvikt och det är absolut inte säkert att man som smal blir lyckligare av att gå upp i vikt.

Om du vill gå upp i vikt är styrketräning förmodligen ett av de bättre alternativen. Vid styrketräning utsöndras flera av kroppens egna anabola hormon (dvs tillväxtökande hormon) som hjälper dig att växa. Kombinerar du sedan träningen med 5-6 mål mat om dagen kommer du utan tvekan att få resultat! Aptiten kommer automatiskt med träningen, men ät inte skräpmat! Chips, godis, läsk och dylikt motarbetar dig och kommer i längden göra dig trött och slö.

När räknas man som undernärd?

Det är skillnad på att vara smal och att vara undernärd. En smal person (även om denne vill gå upp i vikt) är i regel hälsosammare än en överviktig person. Däremot är onaturlig undernärdhet ohälsosamt och bör undvikas! Om har för avsikt att gå i ner i vikt snabbt bör du först läsa om riskerna. Det är alltid bättre med en långsam, stadig viktnedgång än en alltför snabb! Om att gå ner i vikt snabbt.

Att tycka sig inte vara för smal är oftast endast en personlig uppfattning och grundar sig på tidens skönhetsideal. Utöver den rent subjektiva bedömningen finns det ett vetenskapligt mått på hur mycket man bör väga. Enligt WHO är definitionen på undervikt ett BMI under 18,5.

Om du känner dig för smal kan du trösta dig att personer med lågt BMI ofta lever längre än de med högre BMI. Det är hälsosammare att vara naturligt underviktigt än att vara överviktig.

KÄLLA: http://www.dietguiden.com/upp-i-vikt.php


Kommentarer
Postat av: iiiden

så sant så !:)



sv: tack:D

2012-02-10 @ 08:21:16
URL: http://iiiden.blogg.se/

Lämna en kommentar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
© Copyright på denna blogg! Fråga om ni vill låna nåt!